Zpět na stránku

BnT 12 - Povzbuzení k modlitbě

Matouš 6:7-9 (B21) ... Když se tedy modlíte, neříkejte prázdná slova jako pohané, kteří si myslí, že budou vyslyšeni pro množství svých slov. Nebuďte jako oni. Váš Otec ví, co potřebujete, ještě předtím, než ho poprosíte. Proto se modlete takto: Otče náš, který jsi v nebesích...

· úvahy

Neumíte se modlit? Nejste sami.

Často si lidé myslí, že modlitba je cosi speciálního, k čemuž je potřeba určitého tréninku. Modlitba je zkrátka hovor s Bohem. Bůh chce být naším přítelem. Umíte mluvit s přítelem? Nepochybuji o tom, že umíte. Abychom začali s Bohem mluvit, nepotřebujeme žádný zvláštní trénink. Jen ochotu začít.

S modlitbou mají problém i lidé, kteří sami sebe prohlašují za věřící. I Ježíšovi učedníci chtěli po Pánu Ježíši, aby je naučil modlit se. Ježíš je (ale i nás) naučil modelovou modlitbu Otčenáš. Co jim Pán chtěl ukázat? Především to, že jsou (jsme) přijati, že jsou (jsme) Boží děti. A že náš Nebeský Otec ví, co potřebujeme. Zná nás moc dobře.

Máte pocit, že neumíte volit dost hezká a dost výstižná slova? Bohu nejde o krásu slov. Chce naše srdce. Chce, abychom se v modlitbě k Němu přiblížili. Chce, abychom mu důvěřovali jako svému Otci, že nám dá dobré dary. Otec přece nedá milovanému dítěti hada, když ho prosí o rybu. (Matouš 7:10)

Co jsou prázdná slova? Slova, ve kterých není naše srdce, naše víra. Bezduše odemletá slova. Bůh chce, abychom Mu věřili. Bez důvěry, že budou naše modlitby vyslyšeny, nemůžeme čekat, že nám Bůh něco dá. (Jakub 1:6-7)

broken image

Neumíte se modlit? Nevadí. Nemodlíte se? Vadí. Na vašem vztahu k Bohu a k vašim sestrám a bratrům není něco v pořádku. Máme se modlit k Bohu a máme se modlit jeden za druhého. Jestliže se nemodlíte, obraťte se v pokání k Bohu. On vám odpustí – protože je dobrý a trpělivý. A daruje Vám radost a užitek z modlitby.

Amen.