Zpět na stránku

BnT 10 - Šaty pro nevěstu

Zjevení 19:7-8 (B21) ... Radujme se, jásejme a vzdejme mu slávu, neboť nadešla svatba Beránkova! Jeho manželka se připravila, a bylo jí dáno, aby si oblékla zářivě čistý kment. (Jako kment se označovala batistu podobná látka tkaná z jemné vlny.)

· úvahy

Vybrala jsem si krásné šaty. Dlouhé plisé, modrozelené, holá ramena, s vázáním kolem krku. Francouzská elegance. Šaty byly zlevněné téměř na třetinu. Stály původně přes 2000 a teď byly za 750. Čekaly tam na mě, protože jenom já jsem tak dlouhá, že jsem si po nich nešlapala.

Manželovi jsem se v šatech líbila, když jsem v nich vyšla ven z obchodu na ulici, abych se mu ukázala. Když jsem si je ale chtěla koupit, moc se mu to nelíbilo. Dostalo se mi vysvětlení, že mám už přece spoustu jiných šatů, a že to takhle nejde pořád kupit a kupit oblečení. Je potřeba také něco vytřídit a poslat dál. Bylo v tom možné nalézt i poklonu, když říkal, že na mé postavě budou jakékoli pěkné šaty vypadat krásně, ale já byla stejně strašně naštvaná. Šaty v obchodu zůstaly a já jsem chtěla z výletu co nejrychleji domů, do svého klidu a pokoje.

Druhý den v neděli bylo krásné kázání. Kazatel mluvil o daleko lepších šatech. O nádherných bílých svatebních šatech. O těch nejkrásnějších, nejdražších šatech pro nevěstu. Pro nevěstu, na kterou čeká ženich. O šatech, o jakých si může každá nevěsta nechat zdát. My ženy jsme se v dětství i mládí něco nasnily o svých svatebních šatech! A o princi na bílém koni, který si pro nás jednou přijede.

broken image

Není lepší princ na bílém koni, než Princ pokoje. Ježíš Kristus, Spasitel. Tady máme před muži výhodu. Pro ně je možná těžší představit si, že jsou „nevěsta“. Nevěsta, která si pečlivě hlídá neposkvrněnou bělost a nádheru svých svatebních šatů a těší se na dokonalého ženicha. Nepodceňuji však představivost mužů. Oni dobře chápou, jaká je jejich úloha v rodině, ve které jsou hlavou, a také chápou, že nad nimi je další „Hlava“. Dokonalá, milující. Kristus. Chápou, že v Nebesích už nebudeme muž a žena, ale budeme jako andělé. I muži jsou nevěsta Beránkova, neboť jí je celá Kristova církev.

A tak se můžeme všichni společně podivovat s Janem nad těmi, kteří stojí před trůnem ve vidění popsaném v knize Zjevení. A nám všem je řečeno: „To jsou ti, kteří vyprali svá roucha a vybílili je v krvi Beránka.“ (Zjevení 7:14b)

Proto jsou ty šaty tak drahocenné. Jsou vybílené v Kristově krvi, prolité za nás. Jemu patří navždy sláva!

Amen.

GK